مهارت همسرداری موفق:

مهارت همسرداری موفق، می رسد زمانی که همه دختران و پسران تصمیم به ازدواج بگیرنددر آن لحظه زندگی را برای خود ترسیم می کنند که غنی از شادی، آرامش، تفاهم، خوشبختی، دل خوش می باشد. برای این منظور بسیار مهم و ضروری است که هر دختر و پسری مهارت همسرداری موفق را آموزش ببیند.

در آن لحظه زندگی را برای خود ترسیم می کنند که غنی از شادی، آرامش، تفاهم، خوشبختی، دل خوش می باشد.

تقریبا هیچ کس برای خود این را تصور نمی کند که، روزی بخواهد با همسرش دعوا کند و یا باعث ناراحتی شود و یا اینکه دلیلی برای ناراحتی بوجود بیاورد. اما در هر زندگی مشترکی می توان اختلاف نظرها و سلیقه را دید. شما با کمی دقت نظر می توانید بفهمید که از ازدواج زن و شوهر ها چند سال می گذره.

اگر هر زن و مردی در زندگی زناشویی خود به دنبال رسیدن به آسایش، تفاهم، آرامش، لذت بردن از زندگی زناشویی، با هم بودن و در نهایت خوشبختی می باشند، باید مهارتهایی را یاد بگیرند که به آنها کمک کند، بتوانند به چیزهایی که در زندگی زناشویی به دنبال آنها هستند دست یابند.

مهارتهایی مانند:

و بسیاری از مهارتهای مهمی که برای هر زن و مردی نیاز می باشد.

اصلا مهارت چیه؟؟؟

قبل از اینکه بخواهیم وارد بحث مهارت همسرداری موفق شویم اجازه دهید با چندین مثال خود مهارت را بررسی کنیم تا بهتر با واژه مهارت آشنا شوید.

 مثالهای بسیار زیادی را می توان در اینجا عنوان کرد که ما در ابتدا، هیج مهارتی در آن نداشتیم اما توانستیم با تمرین و تکرار به این مهارتها برسیم: مانند رانندگی، راه رفتن، دوچرخه سواری.

مهارت همسرداری موفق

حتما دیده اید که اگر کودکی بخواهد راه رفتن را بیاموزد ابتدا خود را این طرف و آن طرف می غلتاند، پس از مدتی که این کار را تکرار کرد و توانست به آن تسلط پیدا کند، تازه وارد مرحله بعدی می شود که در آن می تواند سینه خیز خود را بکشد و با تمرین و تکرار مجدد، در این مرحله نیز مهارت پیدا خواهد کرد و در ادامه به کمک والدین و نیز تکیه گاه های مختلفی که در اطراف خود پیدا خواهد کرد، تمرین ایستادن را انجام خواهد داد، دایم می ایستد و می افتد تا زمانی که عضلاتش قوی شوند و از نظر ذهنی هم آمادگی را به دست بیاورد و در نهایت توان ایستادن را کسب کند، سپس زمانی که به این مرحله هم تسلط کافی پیدا کرد شروع به گرفتن در، یا دیوار می کند و یا باز هم با کمک والدین خود آرام آرام شروع به راه رفتن می کند، آنقدر این کار را تکرار می کند تا مهارت راه رفتن و دویدن را کسب کند.

شروع دوچرخه سواری و یا رانندگی کردن خودتان را یادتان هست؟

در ابتدا چقدر به جزییات توجه می کردید و تمام حواستان را جمع می کردید، که مبادا نکند به جایی برخورد کنید و یا نکند به اشتباه مسیری را بروید که به مقصدتان نرسید! اما در ادامه با تمرین و تکرار، توانستید مهارت لازم برای دوچرخه سواری و رانندگی را بدست آوردید، در حالی که دیگر توجه تان را آنقدر مشغول نکند.

آشنایی با رازهای مهارت همسرداری موفق

زمانی که زندگی زناشویی آغاز می شود، زن و مرد هر کدام خواسته یا ناخواسته باید کارهایی را انجام دهند تا بتوانند در کنار هم شاد و خوشبخت باشند و از کنار هم بودن لذت واقعی را ببرند، برای این لازم است که روشهای موثر همسرداری را بدانند تا بتوانند با رعایت نکات و بکار بردن روشهایی که در این نوشته به آن اشاره می کنیم باعث تقویت روحیه و روابط عاطفی و احساسی هم شوند.

مهارت شناخت:

اولین مهارت لازم برای رسیدن به موفقیت در هر ازدواجی شناخت می باشد. شما نمی توانید عاشق سینه چاک همسرتان باشید در حالی که او را نمی شناسید.

من به این نتیجه رسیده ام که بسیاری از زوجها با مشکل عدم شناخت کافی در روابط زناشویی و زندگی مشترک خود روبرو هستند. زن و شوهر درباره آنچه همسرشان دوست دارد یا ندارد، درباره نگرانیها ، هراسها و استرسهای یکدیگر بی اطلاعند. آنها از سوابق و حوادث مهم زندگی یکدیگر در سالهای گذشته بی خبرند، در صورتی که بایستی مرتب اطلاعات خود را در مورد علایق و نیازها، نگرانیها و استرسها و … به روز کنند . همسران موفق از اهداف همدیگر و نیز نگرانیها امیدها و امیال یکدیگر مطلع و آگاه هستند.

شاید یک زمانی تصور کنید که همسرتان را خیلی خوب می‌شناسید، اما اینکه فقط یک‌ بار همسرتان را خوب بشناسید کافی نیست، چرا که ما انسان‌ها در طول زندگی تغییر می‌کنیم و به‌تدریج پخته‌تر می‌شویم و به شناخت مجدد یکدیگر نیاز داریم. مثلا ممکن است به خودتان بیایید و ببینید همسرتان نسبت به سالهای ابتدای ازدواج دارای علایق متفاوتی شده است. در طول زندگی مشترک لازم است که همسرتان را دوباره بشناسید و مجددا در مورد بعضی خصوصیاتش که با گذشت سال‌ها تغییر کرده‌اند، شناخت پیدا کنید.

 بنابراین پیشنهاد می کنم برای شناخت مجدد و یادگیری مهارت همسرداری موفق ، شما وهمسرتان به صورت جداگانه به سوالات زیر پاسخ دهید. در هر عبارت درست یا غلط را مشخص کنید تامیزان شناخت خود را نسبت به همسرتان بسنجید و در انتها مطالب را با هم به اشتراک بگزارید تا شناخت شما از هم بالا برود، یادتان باشد که این کار را هر از چند گاهی انجام دهید ، پیشنهاد من ماهی یکبار است.

همانطور که می بینید سعی  شده است تا سوالات مهم و کاربردی را از منابع مختلف پیدا کنیم تا شما بیشترین شناخت را نسبت به همسرتان پیدا کنید، در ادامه شما نیز کمی فکر کنید و سوالهایی را که به شما کمک می کند همسرتان را بهتر بشناسید را یادداشت کنید. یادتان باشد هر چقدر جزئی تر باشد بهتر است.

مهارت حل مسئله:

مهارت حل مسئله یکی از مهم‌ترین مهارتهایی می باشد که هر فردی در زندگی شخصی و اجتماعی باید بر آن تسلط داشته باشد( به ویژه برای اینکه مهارت همسرداری موفق را نیز یاد بگیریم)، زیرا اگر بر این مهارت خاص مسلط نباشید، اوضاع به قدری آشفته می‌شود که دیگر اهمیتی نخواهد داشت تا چه حد در سایر مهارت‌های زندگی توانا هستید. در واقع کسی که بر مهارت حل مسئله تسلطی ندارد نمی تواند مهارتهای دیگری همچون کنترل خشم، مهارت همدلی، مهارت برقراری ارتباط موثر و … را یاد بگیرد و چون ما هر لحظه از زندگی با مسئله های جدید کوچک و بزرگ روبرو می شویم. مهارت حل مسئله  یعنی اینکه اگر در موضوعی با همسرتان اختلاف نظر داشتید، بتوانید با همفکری و در نظر گرفتن شرایط، نیازها، خواسته  ها و راه حل های مختلف تا حد امکان به نتیجه درستی برسید. به‌عبارت دیگر، باید یاد بگیرید که موقعیت را بسنجید و ببینید که آیا لازم است روی موضع خود پافشاری کنید، یا عاقلانه‌تر آن است که موضوع را بررسی و با تکنیک های حل مسئله آن را به بهترین شکلی که می توانید حل کنید. عدم تسلط کافی بر این مهارت موجب بروز مشکلات در زندگی مشترک به ویژه در ابتدای زندگی می‌شود.

نکاتی در مورد مهارت گوش دادن موثر:

برای اینکه در مهارت همسرداری موفق باشید، پیشنهاد می‌کنم به خلاصه نکات عملی زیر توجه کنید:

وقتی همسرتان حرف می زند به چشمهایش نگاه کنید: این کار مانع از آن می شود که فکرتان منحرف شود و به همسرتان نشان می‌دهد که به او توجه کامل دارید.

در حین گوش دادن به حرفهای همسرتان مشغول به کار دیگری نشوید به خاطر داشته باشید که وقت گذاشتن برای دیگری یعنی بذل توجه کامل به او، اگر مشغول تماشای تلویزیون و یا انجام کارهای دیگری هستید که به شدت به آن علاقه دارید و نمی توانید فوراً از آن دل بکنید، حقیقت را به همسرتان بگویید. یک نگرش مثبت می‌تواند این باشد،« می دانم که می خواهی با من حرف بزنی و من هم علاقه دارم اما دلم می خواهد همه توجهم به تو باشه الان نمی‌توانم این کار را بکنم اما اگر ۱۰ دقیقه به من وقت بدهی که این کار را تمام کنم، می‌نشینم و به حرف هایت گوش می‌کنم» اکثر همسران به چنین درخواستی احترام احترام می گذارند.

ضمن گوش دادن در پی کشف احساسات طرف مقابل تان باشید: از خودتان بپرسید همسرم چه عواطفی را دارد تجربه می کند؟ وقتی فکر کردید که پاسخ را یافته اید، روی آن تأکید کنید مثلاً بگویید: به نظر می‌رسد که چون فراموش کردم آن کار را بکنم تو احساس دلسردی می کنی و یا ناراحتی، این گفته به او فرصت می‌دهد تا عواطف و احساساتش را بفهمد و واضح بیان کند، همچنین این پیام را می دهد که شما به دقت و حرف های او گوش می دهید.

به حرکات بدن توجه کنید. دست‌های گره کرده، دستان لرزان، اشک، ابروهای گره خورده و حرکات چشم می توانند سرنخی به شما بدهند تا از احساسات دیگران باخبر شوید. یا حرکات بدن چیزی را می گویند و کلماتی که به بر زبان رانده می شود چیز دیگر.

برای روشن شدن موضوع بهترین راهکار سوال کردن می باشد. سوال کنید تا مطمئن شوید همسرتان واقعاً چه فکر می‌کند و چه احساسی دارد. ای کاش همسران از قدرت سوال باخبر بودند، تا به جای اینکه دائم همدیگر را مورد تهاجم حرف ها و احساسات ناشایست قرار دهند، سوال می‌کردند تا از احساسات و عواطف همدیگر انتظارات و دیگر توقعات همسرشان باخبر می شدند.

حرف همسرتان را قطع نکنید. پژوهش های اخیر نشان می دهد افراد عادی فقط ۱۷ ثانیه به حرف طرف مقابل خود گوش می دهند و پس از آن حرف او را قطع کرده و نظرات خود را می‌گویند. اگر همسران کاملاً به صحبت های همدیگر توجه کنند و روی آن تمرکز داشته باشند و از دفاع کردن از خود یا تهمت زدن به فرد مقابل خودداری کنند بسیار تاثیر گذار خواهد بود.

مهارت جلب توجه:

یکی دیگر از اصول مهارت همسرداری موفق، مهارت جلب توجه می باشد. هر فردی در زندگی عادی خانوادگی و اجتماعی به دنبال جلب توجه دیگران می باشد، این موضوع در زندگی زناشویی باید نمود بیشتری بین زن و مرد داشته باشد. لازمه این کار به دست آوردن علایق، نیازها و خواسته های خود و نیز همسرمان می باشد تا بتوانیم مهارت جلب توجه را به بهترین شکل برای همسرمان انجام دهیم. این کار باعث خواهد شد که زن و مرد به آرامشی توصیف نشدنی برسند که دیگر نیازی نخواهد بود در بیرون از منزل به دنبال جلب توجه باشیم. فرد مقابل هم باید بداند که همسرش با این کار (جلب توجه) سعی بر برآورده کردن نیازهای عاطفی خود و همسرش است بنابراین باید به نحو شایسته ای به این کار پاسخ دهد.

مهارت حمایت عاطفی:

برای داشتن یک مهارتی همچون مهارت همسرداری موفق باید فرد (زن یا مرد ) مهارت حمایت عاطفی را نیز آموخته باشد. ما به این نتیجه رسیده ایم که اگر در پایان روز زن و شوهر با هم بنشینند و درباره روزی که پشت سر گذاشته اند حرف بزنند، اقدامی است که از هر کار دیگری برای حمایت عاطفی موثرتر است.

صحبت کردن با یکدیگر از میزان استرس های شما می کاهد و سلامتی بیشتری را نصیب شما می سازد، پژوهش‌های متعدد درستی حرف ما را تایید می کند. دکتر جکوبسون در این زمینه پژوهش کرده که آیا استرسهای سایر جنبه های زندگی، روی روابط زن و شوهر تاثیر می گذارند یا نه؟ درجواب به این سوال دریافتند زوج هایی که از طریق صحبت کردن با یکدیگر از شدت این استرس کم می کنند، در شرایطی قرار می گیرند که روابط زناشویی بهتری خواهند داشت. بسیاری از زوج ها به جای تماشای تلویزیون سر میز شام و یا زمانی که فرزندانشان به خواب رفته اند، در این خصوص با هم صحبت می‌کنند اما در اغلب مواقع این گفتگوها اثربخشی لازم را ندارد، در بسیاری از موارد همسران احساس می کنند که وقتی سر میز شام حرف می زنند همسرشان به آنها گوش نمی دهد، اگر این مورد شما هم مصداق دارد شاید بهتر است که در روش خود تجدید نظر کنید تا مطمئن شوید که این صحبت به آرام کردن شما کمک می کند.

بهتر است قبل از شروع به صحبت کردن درباره زمان گفتگو تصمیم بگیرید، بعضی ها دوست دارند به محض ورود به خانه از شدت استرس‌های خود بکاهند، اما جمع دیگری ترجیح می دهند دقایقی استراحت کنند و بعد از آن درباره مشکلات خود حرف بزند و این یعنی زمانی که ما در مورد این موضوع اطلاع نداشته باشیم احتمال به وجود آمدن اختلاف نظر و تضاد بیشترخواهد شد، پس باز هم تاکید می کنم در مورد زمان گفتگوی خود با همسرتان به یک توافق برسید که موجب ناراحتی و دلگیری نشود.

 بهتر است در روزهای عادی روزانه ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در این زمینه با هم حرف بزنید، در این صحبت کردن با یکدیگر باید موضوعاتی که به رابطه شما ارتباط ندارد مطرح شود، نکته مهم در این زمینه خوب گوش دادن است. هدف گوش دادن موثر این است که با همدلی صحبت های همسرتان را بشنوید. در این شرایط زن و شوهر نیز نباید اقدام به داوری و انتقاد از یکدیگر بکنند.

 یک برنامه عملی برای مهارت همسرداری موفق داشته باشید. برای بهتر برگزار شدن صحبت به نکات زیر توجه کنید:

 ۱: به نوبت حرف بزنید زن و شوهر هر کدام باید حداقل به مدت ۱۵ دقیقه درباره مشکلات خود حرف بزنند.

 ۲: بدون این که همسرتان درخواست کرده باشد پند و اندرز ندهید و قضاوت نکنید، بلافاصله با شنیدن حرف های همسرتان سعی نکنید که او را راهنمایی کنید، ممکن است او به این نتیجه برسد که شما حرفش را قبول ندارید. وقتی شما بلافاصله در مقام پند و اندرز بر می‌آید و یا قضاوت می کنید در واقع می گویید « این مشکل مهم نیست چرا…….؟»

 بنابراین برای کم کردن و کاهش دادن استرس همسرتان به جای توصیه کردن و راه نشان دادن با تمام وجود گوش دهید، شخصاً به این نتیجه رسیده ام، وقتی زنی از مشکلات خود می گوید تقریبا به هیچ عنوان دوست ندارد که همسرش بلافاصله در مقام توصیه و راهنمایی حرف بزند، زنها می خواهند مطمئن شوند که همسرشان حرف آنها را شنیده و مشکلشان را درک کرده است.

 ۳: به حرفها و مسائل یکدیگر علاقه نشان بدهید. حواستان را پرت نکنید، تلویزیون، کتاب، روزنامه، گوشی موبایل، همه را کنار بگذارید. خوب و دقیق گوش بدهید نگاه تان را به همسرتان بدوزید و تماس چشمی برقرار کنید

 ۴: درک کردن خود را انتقال دهید: اگر همسرتان بداند که با او همدردی می کنید، می توانید بگویید که او را درک می کنید و این پیام  را نیز به او منتقل خواهید کرد « اگر من هم جای تو بودم از ناراحت می شدم کاملا درک می کنم که باید ناراحت نشده باشی» و این موفقیت شما را در برقراری ارتباط موثر با همسرتان را تضمین می کند.

 بسیار پیش آمده است که یک زوج  به خصوص زن، زمانی که ناراحتی خود را از خانواده همسر ابراز می کند، دچار ناراحتی فراوان شده اند و رابطه شان مخدوش شده است، چون زن یا شوهر شروع به نصیحت گویی کرده است.

 به طور مثال: « اگر تو با مادرم اینطور حرف نمیزدی اونم باتو این کار رو انجام نمی داد » لطفاً اظهار نظر نکنید، گوش دهید و درک کنید. این موضوع کاملا دو طرفه است یعنی هم زن و هم شوهر باید به آن احترام بگذارند.

 ۵جانب همسرتان را بگیرید: به عبارت دیگر از همسرتان حمایت کنید، حتی اگر فکر می‌کنید خواسته او غیرمنطقی است. با افرادی که با او مخالف هستند سازش نکنید و یا حداقل باید روابطتان را با این افراد مدیریت کنید، زیرا سبب رنجش خاطر همسرتان را فراهم خواهید کرد.

 به طور مثال اگر همسرتان گفت: که در اداره به علت پنج دقیقه دیر کرد در ورود به اداره از سوی رئیس اداره توقیف شده و روز خوبی نداشته است اصلا نصیحت نکنید و یا بدتر از آن نگویید خوب نباید دیر می‌رسیدی، بلکه از همسرتان حمایت کنید و حرفهای امیدوار کننده به او بزنید.

 ۶: با همسرتان در یک جبهه قرار بگیرید: اگر همسرتان احساس می‌کند در برخورد با مسئله ای تنهاست در مقام حمایت از او حرف بزنید، از ضمیر ما استفاده کنید. بگذارید او بداند که شما دو نفر در یک جبهه قرار دارید.  محبت خود را ابراز کنید، دست همسرتان را بگیرید و به او بگویید دوستت دارم.

 ۸احساسات یکدیگر را تایید کنید بگذارید همسرتان بداند که احساسات او برای شما قابل لمس می باشد. به طور مثال بگویید «بله اگر من هم جای تو بودم ناراحت می شدم کاملا متوجه ام که چرا باید ناراحت شده باشی»  یا « من هم مثل تو از این  موضوع ناراحت هستم چگونه می تونم به تو کمک کنم دوست داری فقط به حرف هات گوش بدم یا می خوای به با هم راهی برای حل مسئله پیدا کنیم».

 بسیاری از اختلافات زناشویی نه به دلیل بدخواهی زن و شوهر  بلکه به علت بی توجهی آنها نسبت به یکدیگر و احساسات هم دیگر پدید می آیند. وقتی احساس می کنید همسرتان آن توجه لازم را به شما ندارد بهترین کاری که می‌توانید بکنید این است که در این باره با هم حرف بزنید، این گونه آگاهی و اطلاعات بیشتری درباره یکدیگر به دست می آورید و بیشتر می توانید به خواسته های خودتان برسید.

یادتان باشد که برای یادگیری مهارت همسرداری موفق هیچ وقت دیر نیست.

دیدگاهتان را بنویسید